Kuchnia to serce każdego domu. To w niej przygotowujemy potrawy z troska dla naszych bliskich. To miejsce, w którym spędzamy spora część naszego wolnego czasu. Jednocześnie- zgodnie z aktualnymi trendami- kuchnia jest najczęściej przestrzenią otwartą, połączona z jadalnią lub salonem– musi zatem być odpowiednio reprezentatywny. Jaki blat roboczy zastosować, by połączyć funkcjonalność z walorami estetycznymi?
Rodzaje blatów roboczych do kuchni
Blaty kuchenne muszą sprostać kontaktowi z gorącymi garnkami, ostrymi narzędziami, wodą, być odporne na uderzenia. Jednocześnie powinny zapewniać możliwość szybkiego uprzątnięcia wykorzystywanej powierzchni i zachowywać nienaganny i elegancki wygląd. W zależności od wybranego materiału piękną powierzchnią blatu będziemy mogli cieszyć się przez krótszy lub dłuższy czas. Aktualnie na rynku mamy bardzo szeroki wybór blatów kuchennych, wśród nich najczęściej spotykanymi i jednocześnie wyróżniającymi się swoimi właściwościami są:
- blaty kuchenne drewniane– różnią się właściwościami oraz odpornością na różnorodne czynności kuchenne i środki chemiczne w zależności od rodzaju drewna, jaki został wykonany do ich wyprodukowania, wymagają okresowego zabezpieczania olejem lub lakierem do drewna;
- blaty kuchenne laminowane- odznaczające się niską cena w stosunku do wytrzymałości, zapewniają wystarczającą odporność na działanie niewielkich ilości wody- dostanie się jej pod laminat może spowodować uszkodzenie blatu, powstanie wybrzuszeń na jego powierzchni- delikatne szorowanie czy działanie ostrymi narzędziami. Niewątpliwą ich zaletą jest szeroki wybór dostępnych kolorów i wzorów.
- blaty kuchenne kamienne– najbardziej wytrzymały i odporny, a jednocześnie naturalny materiał stosowany do produkcji blatów kuchennych; blaty kamienne wykonywane są przez kamieniarzy jako gotowe elementy na wymiar oraz
- blaty kuchenne kompozytowe- konglomeratowe- imitujące wyglądem i cechami blaty z kamienia, jednak dużo od nich lżejsze i łatwiejsze w obróbce, niemniej jednak nie zapewniają odporności na wysokie temperatury (ulegają uszkodzeniu przy kontakcie z temperaturą około 180°C).
Szczegóły blatów kuchennych z kamienia można znaleźć na stronie producenta https://dunkam.pl/blaty-kuchenne/.
Czym wyróżniają się blaty wykonane z kamienia?
Blaty kuchenne z kamienia wytrzymałość i elegancja w jednym. Idealnie wpasowują się w aktualne trendy minimalistyczne, jednocześnie- jako materiał w pełni naturalny- są odpowiedzią na postulaty powrotu do natury i ekologii. Z powodzeniem można je zastosować we wnętrzach w stylistyce boho i glamour. Barwne i unikatowe blaty kamienne posiadają niezwykły potencjał dekoracyjny, nadający każdemu wnętrzu blasku i klasy.
Do produkcji blatów kuchennych kamieniarze używają najczęściej granitu, bazaltu, porfiru lub marmuru. Doświadczony kamieniarz jest w stanie wydobyć z obrabianego kamienia idealnie wymierzony, dopasowany po względem form i kształtów blat kuchenny, z dopracowanymi wykończeniami, zgodnymi z założeniami architekta wnętrz lub klienta.
Czy warto zdecydować się na blat kuchenny z kamienia?
Blat kuchenny z kamienia to niewątpliwie inwestycja na długie lata. Materiał ten gwarantuje najwyższą odporność na działanie wysokich i niskich temperatur. Dzięki zastosowaniu dodatkowych zabezpieczeń podczas procesu produkcyjnego i regularnej impregnacji- blaty z kamienia zapewniają plamo- i wodoodporność.
Kamień to naturalny materiał, który stanowi o bezpieczeństwie i higienie w kuchni. Zapewnia łatwe utrzymanie czystości, dzięki niezwykle gładkiej powierzchni, uniemożliwia wnikanie brudu czy namnażanie się na powierzchni blatu drobnoustrojów. Z powodzeniem zatem na powierzchni blatu kamiennego możesz wykonywać wszystkie prace kuchenne.
Jeśli szukasz wysokiej jakości blatów z granitu bądź marmuru, odwiedź stronę producenta https://dunkam.pl/.